Sajgonki z kapusty

DSC_5548p

Sajgonki w wersji polskiej – czyli zwykła biała kapusta w roli głównej z przyprawami kuchni chińskiej

Czas przygotowania: 30min + 60min smażenie
Porcja dla 3-4 osób

Składniki
ok 1kg białej kapusty w główce
20-25 łyżek sosu sojowego jasnego – w zależności jak intensywny chcemy mieć farsz
1/3 słoiczka czerwonej pasty curry (pojemność całego słoiczka 110g)
1 łyżka sosu sambal oelek
ok 20 okrągłych płatków papieru ryżowego o  średnicy 22cm
garść liści kolendry
olej do smażenia

Przygotowanie
Kapustę poszatkować w cienkie paseczki (jak do kiszenia). Rozgrzać olej na patelni i wrzucić kapustę. Podsmażyć i gdy kapusta zmięknie (po ok 10-15 minutach) dodać sos sojowy i sambal oelek oraz czerwoną pastę curry. Wymieszać wszystko dokładnie i poddusić jeszcze ok 5 minut na patelni. Jeśli ktoś lubi wersje bardzo ostre to można dodać więcej obydwu sosów (zwłaszcza sambal oelek). Gdy farsz będzie już miękki dodać kolendrę i odstawić do przestygnięcia.

Przygotować papier ryżowy. Namoczyć pierwszy listek w ciepłej wodzie. Nałożyć farsz przy brzegu, zawinąć dolną część a następnie boczne i zwinąć (tak jak przy krokietach). W międzyczasie rozgrzać olej na patelni i przesmażyć każdą zwiniętą sajgonkę.

Podawać na ciepło z tajskim sosem słodko kwaśnym.

DSC_5557p

Naczynia dzięki http://www.anko-pottery.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>