Sajgonki z kapusty
Sajgonki w wersji polskiej – czyli zwykła biała kapusta w roli głównej z przyprawami kuchni chińskiej
Czas przygotowania: 30min + 60min smażenie
Porcja dla 3-4 osób
Składniki
ok 1kg białej kapusty w główce
20-25 łyżek sosu sojowego jasnego – w zależności jak intensywny chcemy mieć farsz
1/3 słoiczka czerwonej pasty curry (pojemność całego słoiczka 110g)
1 łyżka sosu sambal oelek
ok 20 okrągłych płatków papieru ryżowego o średnicy 22cm
garść liści kolendry
olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę poszatkować w cienkie paseczki (jak do kiszenia). Rozgrzać olej na patelni i wrzucić kapustę. Podsmażyć i gdy kapusta zmięknie (po ok 10-15 minutach) dodać sos sojowy i sambal oelek oraz czerwoną pastę curry. Wymieszać wszystko dokładnie i poddusić jeszcze ok 5 minut na patelni. Jeśli ktoś lubi wersje bardzo ostre to można dodać więcej obydwu sosów (zwłaszcza sambal oelek). Gdy farsz będzie już miękki dodać kolendrę i odstawić do przestygnięcia.
Przygotować papier ryżowy. Namoczyć pierwszy listek w ciepłej wodzie. Nałożyć farsz przy brzegu, zawinąć dolną część a następnie boczne i zwinąć (tak jak przy krokietach). W międzyczasie rozgrzać olej na patelni i przesmażyć każdą zwiniętą sajgonkę.
Podawać na ciepło z tajskim sosem słodko kwaśnym.
Naczynia dzięki http://www.anko-pottery.com.pl